#welovehema

extra
informatie

De situatie met HEMA is nogal complex. Lees op deze pagina meer over de huidige situatie van HEMA en over de reden waarom dit initiatief is gestart.

waarom HEMA het moeilijk heeft

#WELOVEHEMA

Het voortbestaan van HEMA is in gevaar.

HEMA heeft het niet momenteel niet makkelijk mede door corona maar vooral door wisseling van eigenaren ( buitenlandse private equity) door de jaren. Die hebben het bedrijf leeggetrokken. HEMA is daardoor opgezadeld met een schuld van ruim 750 miljoen en hoge rente op leningen. 

Private equity
Private equity bedrijven kopen ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn. Het doel van deze aankoop is rendement maken. Dit is niet altijd slecht. Meestal wordt geprobeerd door herstructurering de organisatie meer winstgevend te maken. Soms wordt er geïnvesteerd om nieuwe diensten of producten te ontwikkelen. In het geval van HEMA zijn er een aantal PE bedrijven eigenaar geweest die, omwille van winst maken geld uit het bedrijf hebben getrokken. Zo is rond 2003 het vastgoed verkocht en zijn er in de periode tussen 2007 en 2018 leningen afgesloten tegen hoge rente. De Private Equity bedrijven hebben het financieel fundament onder HEMA vandaan getrokken. En dat fundament moet weer terug komen. 

Een nieuw tijdperk
Gelukkig is HEMA nu weer in Nederlandse handen. Marcel Boekhoorn kocht ‘onze’ HEMA in 2018. Hij heeft bij de koop de ambitie uitgesproken om de schuldenlasten van HEMA te verlagen en om van HEMA weer een rendabel bedrijf te maken. Maar vandaag de dag moeten eerst de lopende leningen geherfinancierd worden. En op 15 juni moet 50 miljoen van de achtergestelde obligaties worden afgelost.

De schuldeisers onder aanvoering van Angelsaksische hedgefondsen hebben zich verzameld en de nieuwe eigenaar voor het blok gezet. Ze schelden een aanzienlijk deel van de schulden kwijt in ruil voor het volledige eigendom van HEMA. Zo dreigen buitenlandse investeerders er voor de 3e keer met de buit vandoor te gaan. Zij proberen te profiteren, juist nu, omdat HEMA door de corona crisis fors minder waard is.

En dat moet worden voorkomen. Er moet weer een gezond financieel fundament komen onder HEMA, met normale voorwaarden.

Op dit moment krijg je toch geen of zelfs een negatieve rente op de bank, dus waarom zou je niet een klein deel lenen aan HEMA tegen een normale rente.

HEMA door de jaren
In 1926 wordt HEMA, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf. HEMA was het betaalbare alternatief voor het chique moederbedrijf. Goede artikelen voor een lage prijs. Zeker in de crisis in de jaren dertig deed HEMA het dankzij haar propositie goed.

In 1999 fuseren Koninklijke Bijenkorf Beheer en Vendex in het beursgenoteerde Vendex KBB. HEMA is één van de kroonjuwelen van deze organisatie. 

In 2003 haalt het Amerikaanse private-equityhuis KKR, Vendex KBB van de beurs. Kort hierna wordt het concern ontmanteld en in delen verkocht. Na de verkoop van het vastgoed worden ook de losse winkelketens verkocht.  

In 2007 wordt HEMA verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

De eerste jaren gaat alles voor de wind. Met het groeigeld opent Hema tientallen nieuwe winkels in Nederland. Ook breidt HEMA hard uit over de grenzen.  

Eind 2010 zet Lion het Nederlandse warenhuis in de etalage.

In 2018 wordt HEMA gekocht door de Nederlandse investeringsmaatschappij van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn.

Feiten & Cijfers
Momenteel heeft HEMA meer dan 750 winkels in 9 landen.
Er werken meer dan 19.000 mensen, waarvan bijna 10.000 in Nederland.
De winkels van HEMA trekken wekelijks ongeveer 6 miljoen bezoekers.
Ongeveer 250 HEMA winkels worden geëxploiteerd door franchisenemers.

deel je liefde voor hema op social media

GEBRUIK #WELOVEHEMA

LIKE & SHARE

Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat wij samen geschiedenis schrijven. Nodig daarom vrienden en familie uit om mee te doen. Volg WeLoveHema op onze socials.

shop & show

Je steunt HEMA nu al door er te kopen. Ga je te buiten aan tompoucen, ondergoed, fris beddengoed en leuk keukengerei. Laat op social media zien wat je hebt gekocht met #welovehema

Draußen ist es kalt, aber drinnen ganz schön kuschelig, besonders mit einer gut riechenden Duftkerze 🥰 #cosydays #happysunday #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA ellawashereblog ...

36 0

• het is zo heerlijk om bakken en fotograferen te combineren • en dat allemaal gewoon lekker thuis 🧡 met grote zus als hulpje en broer die naar ons kijkt. ...

2 1

Mehr Ordnung gehört zu euren Neujahrsvorsätzen? 🧺🧹Mit dem #labelmaker könnt ihr alles Mögliche super einfach und einheitlich beschriften und schafft dem Boxenchaos ein Ende! 🙌 #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA ...

73 1

HEMA-topman tjeerdjegen viel afgelopen weekend stevig uit naar de top van Albert Heijn wegens een in zijn ogen ongepaste prijsactie. Terwijl HEMA-vestigingen dicht zijn, gooide AH doodleuk handdoeken in de bonus. De uitval van Jegen bracht flink wat discussie op gang. Beschadigt hij hiermee zijn eigen reputatie? Strategisch adviseur diederik_heinink vindt het verfrissend dat Jegen zijn emotie liet spreken. Te weinig CEO's durven hun nek uit te steken. Lees Heininks column via de link in de bio.

#hema #koopdehema #houdehema #welovehema #retail #supermarkten #detailhandel #hemanederland #coronacrisis #tjeerdjegen #leiderschap #management #leiders #leiderschapsontwikkeling #leiderschapscoaching
...

19 1

Happy Monday ☕ Wie viele Tassen Kaffee hast du heute schon getrunken? #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA ...

55 1

Ausreichende Snacks, ein guter Film und einen extrem gemütlichen Jogger - was will man an einem Sonntag mehr? 🍿 #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA ...

21 0

Eure schönsten Baumschmuckkugeln verdienen eine Aufbewahrungskiste aus Gold ✨ Habt ihr eure Weihnachtsdeko schon weggeräumt? 🎄 #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA #HEMAWeihnachten ...

69 1

Rio ist ready und warm eingepackt, um draußen zu spielen 🐻❄️ #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA joellewitschge ...

104 1

Wusstet ihr, dass wir super viele bunte Bastelwaren im Sortiment haben? Wenn jetzt nicht die Zeit für etwas DIY-Action ist, wann dann? ✂️ Hier etwas Inspo .. 💭 #HEMA #HEMADeutschland #DIY #weloveHEMA ...

43 0

Mit unseren Beauty-Boostern startet ihr gut in die Woche! Happy monday! ☺️ #HEMA #HEMADeutschland #weloveHEMA ...

26 0

STEUN HEMA
laat weten dat je meedoet

#WELOVEHEMA

Copyright 2021 © All rights Reserved. Design by Cogonez